PA AMB OLI I TOMATIGA

El color  vermell de la tomàtiga, ja desperta molt la gana, i posa en marxa tots els nostres mecanismes gàstrics.

Tal vegada no som conscients en acostar-lo a la boca del que anem a fer. Així que posarem “PAUSE” per agafar consciencia. Ho fem?

Aquesta menjua  tant coneguda a Mallorca, necessita de tres elements basics: Pa , oli  i tomàtiga, es  molt evident, però  la combinació dels tres, ens aporten a part dels nutrients,  i una llarga historia.

EL PA.

Des de temps immemorials, un aliment basic per  l’alimentació  es el pa. Si fem un poc d’història  ens anirem a les primeres passes de la humanitat, en la que els cereals eren part de l’alimentació. Primer  domesticant  els blat per  el cultivar-lo , seguidament amb molins rudimentaris  fer la farina.

L’avanç mes extraordinari, casi tant com descobrir el foc, va esser  descobrir la  massa mare. “llevat” Fou el “mana” del desert. Aquella massa de farina i aigua  es multiplicava i multiplicava, i no ho acabaven de creure, com  si  fos un miracle.  El pa recent nat era mes digestiu  i  masticable i a mes en podia menjar mes gent.

A Mallorca, el pa  fet de blats antics, com ara la xeixa, no se li posa sal afegida, essent un pa molt mes apreciat. Tal  vegada l’ambient sali  ho permet així.

Les propietats del pa de xeixa son:

80% d’hidrats de carboni. En  proporcionen  energia de mes llarga durada.

10% fibra. Amb la fermentació (massa mare) la fibra esta parcialment digerida i ajuda a l transit intestinal.

Minerals. Calci, Ferro i Magnesi

Vitamina B, casi totes excepte la B12

Vitamina E. La que esta al germen del gra.

 

L’OLI.

Hi ha noticies, de que  arribà  l'olivera a Mallorca,  en temps dels Grecs o  els Fenicis.   Però així com anaren passant les distintes cultures,  anaren perfeccionant l’extracció i la conservació.

En tota l’historia, res te  a veure com ara als darrers anys,  en que es fa  per sistemes mecànics totalment nets i amb una conservació amb envasos hermètics. L’oli de per si es un conservant  però amb el contacta amb l’aire  s’oxida donat un gust ranci,

Les propietats de l’oli d’oliva

73% àcid oleic, redueix el colesterol LDL i augmenta el  HDL

5% Àcid linoleic, i 1,5 d’àcid linolènic.

Vitamina E. Te propietats antioxidants  i redueix l’arteriosclerosi 

Vitamina K . Incrementa la densitat òssia  i ajuda a prevenir l’Alzheimer  per la protecció de les  neurones cerebrals.

 

 

LA TOMATIGA DE RAMALLET.

Com la patata arribar d’Amèrica i al principi creien que era un fruit afrodisíac,  Va començar a cultivar la a Italià, Anaren  fent seleccions de  llavors per adaptar-les al consum.

A Mallorca es varen implantar dos tipus de cultiu,  Els  de Banyalbufar  de regadiu i els de Pla que es cultivaven a la seca.  La tomàtiga de ramillet  te  la propietat de poder-la conservar uns 9 mesos penjada a un lloc sec i ventilat.

La seva pell es mes dura, i el gust es mes àcid, te poca aigua a la polpa i un color vermell mes intens. Això s’ha aconseguit després de generacions triant les llavors de les mes duradores.  Les varietats son abundants i en conten mes de 150.

Propietats

Te alcaloides, fibra, vitamines i minerals a mes  disminueix els efectes de l’envelliment en les funcions cerebrals, redueix el colesterol, el risc d’infart i enforteix el sistema immunitari.

Te efecte diürètic, ajuda a combatre les infeccions, actua com a protectora de la pell i afavoreix la cicatrització de les ferides.

Baix contingut calòric.

 

Ara be, com la persona  es  inconformista, hi podem afegir al pa amb oli amb tomàtiga lo que ens vengui de gust. Que casi tot lo que podem imaginar i combina be.

Així no es d’estranyar que sigui un aliment de moda a tota Mallorca i per els que ens visiten i volen conèixer la nostra gastronomia.

Els primers indicis escrits del pa amb oli venen de la ma de l’Arxiduc Lluís Salvador que a 1869  alaba l’oli mallorquí  i el pa amb oli. També  Jaume Martí Oliver descriu una recepta  de “panboli  bo”  al llibre “Modo de cuynar a la mallorquina.” 

Ara desprès de ver llegit aquesta síntesis, si et sembla  pitja’m altre cop el boto “PAUSE”  i li donam  la primera mossegada a la llesca que  tenim amb la ma. A part dels nutrients absorbirem un caramull de coneixements i   la sorprenent historia d'un menjar tan senzill però tan ple  de grandesa.

Salut.

Ahhh i no oblideu mai la tomàtiga.



CONTARELLA.

El dia dels sants innocents, anàrem a berenar a un restaurant ben conegut que sempre està ben ple a aquestes hores.
Després de tants de dies de festa nadalenca anava un poc empanchat.
Tots demanarem: Uns variat,  frit o altres delícies culinàries de la casa. Jo en vaig quedar un poc pensant.

- I tu?
- be. . . un pa amb oli!!!
- amb que?
- umm  . . . amb tomatiga
- i que mes???
- res pus!!!

En miraren un poc amb cara de desconcert, i partigue  a fer la comanda.
Serviren a tota la taula, i jo amb el plat buit.

Vaig fer unes senyes. . .
- ahhh si ara  veee.

En dugué:  dues llesques de pa torrat, ben grosses, amb oli i  tomàtiga fregada.  Al mig una tallada redona de tomàtiga.
Vaig pensar: Deu anar cara la tomàtiga.? En vaig remolcar dins la cadira i li vaig amollar:

-No es cap  vergonya... per un mallorquí,
demanar un pa amb oli amb tomàtiga.
Mes ho és per sa madona si no el sap servir

Sa madona badava un pam de boca. . .


Index:

LA RUTA DEL PA AMB OLI PER MALLORCA.

PA AMB OLI a la Wikipedia.

VÌDEOS;

PA AMB OLI I TARONJA AMB GELAT DE TOMÀTIGA. 

TIU. PA AMB OLI. MUSICA GASTRONOMICA.



La ruta del Pa amb oli per Mallorca

El orígens del pa amb oli

Els orígens d’aquest plat es remunten al segle XVIII i va ser documentat com a recepta, per primera vegada pel frare mallorquí Jaume Josep Bernat Martí i Oliver. Va ser un dels primers  a realitzar compilacions del menjar mallorquí.

Ingredients i elaboració del Pa amb oli

La seva elaboració no té complicació i el secret està en la bona elecció del pa (millor si és del dia però es pot menjar torrat).  L’oli d’oliva verge, a poder ser mallorquí, i acompanyar-lo d’olives mallorquines verdes o negres.

•        Unes llesques de pa pagès o pa bru. Es pot servir torrat i es pot refregar amb mig all.

•        Tomàtiga de Ramellet refregada en el pa.

•        Oli d’oliva verge o verge extra (perquè tingui major gust) sobre el pa.

•        Sal.

•        L’acompanyament pot ser molt variat: des de sobrassada, qualsevol varietat de formatge, però el mahonés combina molt bé, cuixot, altres embotits i,  esment a part,  el camaiot, una varietat de companatge local.

•        Elements extres per a acompanyar al plat:  fonoll marí, olives mallorquines, pebre verd, envinagrats,…

•        El vi negre, amb denominació d’origen local és el maridatge ideal.



PA AMB OLI

L'origen de menjar pa amb oli d'oliva és molt antic i està estès a tota la Mediterrània. El pa pot sucar-se en l'oli, com es fa per exemple al Marroc o altrament podem tirar l'oli sobre la llesca de pa. Una variant del pa amb oli, és la que es fa amb pa torrat, que es pot fregar amb all (com es fa a Catalunya) o no. Aquesta variant apareix en un receptari del frare Jaume Oliver a mitjan segle xviii.[4] El pa amb oli, per la seva banda, és "un clar antecedent del pa amb tomàquet",[4] del qual no es té referència fins un segle després

Per llegir mes pitja l'enllaç: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pa_amb_oli.




VÌDEO

PA AMB OLI I TARONJA AMB GELAT DE TOMÀTIGA

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:    https://ib3.org/carta?id=03951b60-ac75-40f7-a657-056319a3f90d


TIU. PA AMB OLI. MUSICA GASTRONOMICA


Per sentir la cançó pitja l'enllaç:  https://www.youtube.com/watch?v=TeZttGMOBQ0&t=9s


LLETRA.

 

Sa tomàtiga de ramellet
vol vestir ses teves llesques de vermell.
Amb flors de sal
i fils líquids deurats
Sa tomàtiga de ramellet!

Ses olives acompanyen
es fonoll marí,
fonoll nascut ben a prop de la mar,
no es de voreres ni camins.

Vestides de dol, de verd, trencades, pansides
moltes vegades farcides.
N'hi ha que venen de Sevilla
de Sóller i d'Aragó
saps que te vesteix molt aquest plat d'olives.

Formatge, xula, figa, camalot
amb truita, arengada, o tot sol,
pa amb oli des meus amors.

Oli d'oliva bo, oli d'oliva bo
que festeges es pa moreno
que no té sal, però té salero,
oli d'oliva bo, oli d'oliva bo
que festeges es pa moreno
que no té sal, però té salero.

Ja m'ho deia sa padrina
jo m'ho va dir es padrí
és tot un dia de festa
fer un pa amb oli davall d'un pi
és tot un dia de festa
fer un pa amb oli davall d'un pi.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA RESIDENCIA DE CAN PICAFORT

AL ROJO VIVO

JOSEP GARAU TOUS. Un Margalidá, de finals del segle XIX.