PA AMB OLI I TOMATIGA
El color vermell de
la tomàtiga, ja desperta molt la gana, i posa en marxa tots els nostres
mecanismes gàstrics.
Tal vegada no som conscients en acostar-lo a la boca del
que anem a fer. Així que posarem “PAUSE” per agafar consciencia. Ho fem?
Aquesta menjua tant
coneguda a Mallorca, necessita de tres elements basics: Pa , oli i tomàtiga, es molt evident, però la combinació dels tres, ens aporten a part dels nutrients, i una llarga
historia.
EL PA.
Des de temps immemorials, un aliment basic per l’alimentació es el pa. Si fem un poc d’història ens anirem a les primeres passes de la
humanitat, en la que els cereals eren part de l’alimentació. Primer domesticant
els blat per el cultivar-lo ,
seguidament amb molins rudimentaris fer
la farina.
L’avanç mes extraordinari, casi tant com descobrir el foc,
va esser descobrir la massa mare. “llevat” Fou el “mana” del desert.
Aquella massa de farina i aigua es
multiplicava i multiplicava, i no ho acabaven de creure, com si fos un miracle. El pa recent nat era mes digestiu i masticable i a mes en podia menjar mes gent.
A Mallorca, el pa fet
de blats antics, com ara la xeixa, no se li posa sal afegida, essent un pa molt
mes apreciat. Tal vegada l’ambient sali ho permet així.
Les propietats del pa de xeixa son:
80% d’hidrats de carboni. En proporcionen
energia de mes llarga durada.
10% fibra. Amb la fermentació (massa mare) la fibra esta parcialment digerida
i ajuda a l transit intestinal.
Minerals. Calci, Ferro i Magnesi
Vitamina B, casi totes excepte la B12
Vitamina E. La que esta al germen del gra.
L’OLI.
Hi ha noticies, de que
arribà l'olivera a Mallorca, en
temps dels Grecs o els Fenicis. Però així com anaren passant les distintes
cultures, anaren perfeccionant l’extracció
i la conservació.
En tota l’historia, res te
a veure com ara als darrers anys, en
que es fa per sistemes mecànics totalment
nets i amb una conservació amb envasos hermètics. L’oli de per si es un
conservant però amb el contacta amb l’aire s’oxida donat un gust ranci,
Les propietats de l’oli d’oliva
73% àcid oleic, redueix el colesterol LDL i augmenta el HDL
5% Àcid linoleic, i 1,5 d’àcid linolènic.
Vitamina E. Te propietats antioxidants i redueix l’arteriosclerosi
Vitamina K . Incrementa la densitat òssia i ajuda a prevenir l’Alzheimer per la protecció de les neurones cerebrals.
LA TOMATIGA DE RAMALLET.
Com la patata arribar d’Amèrica i al principi creien que era
un fruit afrodisíac, Va començar a cultivar la a Italià, Anaren fent seleccions de llavors per adaptar-les al consum.
A Mallorca es varen implantar dos tipus de cultiu, Els de
Banyalbufar de regadiu i els de Pla que
es cultivaven a la seca. La tomàtiga de ramillet te la
propietat de poder-la conservar uns 9 mesos penjada a un lloc sec i ventilat.
La seva pell es mes dura, i el gust es mes àcid, te poca
aigua a la polpa i un color vermell mes intens. Això s’ha aconseguit després de
generacions triant les llavors de les mes duradores. Les varietats son abundants i en conten mes
de 150.
Propietats
Te alcaloides, fibra, vitamines i minerals a mes disminueix els efectes de l’envelliment en les
funcions cerebrals, redueix el colesterol, el risc d’infart i enforteix el
sistema immunitari.
Te efecte diürètic, ajuda a combatre les infeccions, actua
com a protectora de la pell i afavoreix la cicatrització de les ferides.
Baix contingut calòric.
Ara be, com la persona
es inconformista, hi podem afegir
al pa amb oli amb tomàtiga lo que ens vengui de gust. Que casi tot lo que podem imaginar
i combina be.
Així no es d’estranyar que sigui un aliment de moda a tota
Mallorca i per els que ens visiten i volen conèixer la nostra gastronomia.
Els primers indicis escrits del pa amb oli venen de la ma de
l’Arxiduc Lluís Salvador que a 1869
alaba l’oli mallorquí i el pa amb
oli. També Jaume Martí Oliver descriu
una recepta de “panboli bo” al llibre
“Modo de cuynar a la mallorquina.”
Ara desprès de ver llegit
aquesta síntesis, si et sembla pitja’m
altre cop el boto “PAUSE” i li donam la primera mossegada a la llesca que tenim amb la ma. A part dels nutrients absorbirem
un caramull de coneixements i la sorprenent historia d'un menjar tan senzill però
tan ple de grandesa.
Salut.
Ahhh i no oblideu mai la tomàtiga.
CONTARELLA.
Després de tants de dies de festa nadalenca anava un poc empanchat.
Tots demanarem: Uns variat, frit o altres delícies culinàries de la casa. Jo en vaig quedar un poc pensant.
- I tu?
- be. . . un pa amb oli!!!
- amb que?
- umm . . . amb tomatiga
- i que mes???
- res pus!!!
En miraren un poc amb cara de desconcert, i partigue a fer la comanda.
Serviren a tota la taula, i jo amb el plat buit.
Vaig fer unes senyes. . .
- ahhh si ara veee.
En dugué: dues llesques de pa torrat, ben grosses, amb oli i tomàtiga fregada. Al mig una tallada redona de tomàtiga.
Vaig pensar: Deu anar cara la tomàtiga.? En vaig remolcar dins la cadira i li vaig amollar:
-No es cap vergonya... per un mallorquí,
demanar un pa amb oli amb tomàtiga.
Mes ho és per sa madona si no el sap servir
Index:
LA RUTA DEL PA AMB OLI PER MALLORCA.
PA AMB OLI a la Wikipedia.
VÌDEOS;
PA AMB OLI I TARONJA AMB GELAT DE TOMÀTIGA.
La ruta del Pa amb oli per Mallorca
El orígens del pa amb oli
Els orígens d’aquest plat es remunten al segle XVIII i va ser documentat com a recepta, per primera vegada pel frare mallorquí Jaume Josep Bernat Martí i Oliver. Va ser un dels primers a realitzar compilacions del menjar mallorquí.
Ingredients i elaboració del Pa amb oli
La seva elaboració no té complicació i el secret està en la bona elecció del pa (millor si és del dia però es pot menjar torrat). L’oli d’oliva verge, a poder ser mallorquí, i acompanyar-lo d’olives mallorquines verdes o negres.
• Unes llesques de pa pagès o pa bru. Es pot servir torrat i es pot refregar amb mig all.
• Tomàtiga de Ramellet refregada en el pa.
• Oli d’oliva verge o verge extra (perquè tingui major gust) sobre el pa.
• Sal.
• L’acompanyament pot ser molt variat: des de sobrassada, qualsevol varietat de formatge, però el mahonés combina molt bé, cuixot, altres embotits i, esment a part, el camaiot, una varietat de companatge local.
• Elements extres per a acompanyar al plat: fonoll marí, olives mallorquines, pebre verd, envinagrats,…
• El vi negre, amb denominació d’origen local és el maridatge ideal.
Per veure el vídeo pitja l'enllaç: https://ib3.org/carta?id=03951b60-ac75-40f7-a657-056319a3f90d
Per sentir la cançó pitja l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=TeZttGMOBQ0&t=9s
Sa tomàtiga de ramellet
vol vestir ses teves llesques de vermell.
Amb flors de sal
i fils líquids deurats
Sa tomàtiga de ramellet!
Ses olives acompanyen
es fonoll marí,
fonoll nascut ben a prop de la mar,
no es de voreres ni camins.
Vestides de dol, de verd, trencades, pansides
moltes vegades farcides.
N'hi ha que venen de Sevilla
de Sóller i d'Aragó
saps que te vesteix molt aquest plat d'olives.
Formatge, xula, figa, camalot
amb truita, arengada, o tot sol,
pa amb oli des meus amors.
Oli d'oliva bo, oli d'oliva bo
que festeges es pa moreno
que no té sal, però té salero,
oli d'oliva bo, oli d'oliva bo
que festeges es pa moreno
que no té sal, però té salero.
Ja m'ho deia sa padrina
jo m'ho va dir es padrí
és tot un dia de festa
fer un pa amb oli davall d'un pi
és tot un dia de festa
fer un pa amb oli davall d'un pi.
Comentaris