ISABEL MARIA RIBÀS FLUXA.
Isabel Maria, es convertí amb esposa de Joan Garau, als anys 1870. Era filla d’una família benestant de Santa Margalida, per part de pare i per part de mare. Tenia un germà que nomia Joan Ribàs Fluxa. Als Amarillaments de 1.879, Joan Garau, tenia declarades 11 finques, 8 eren d'Isabel Maria, per un valor d'11.903 pessetes.
Vivia al carrer Passeig des Pouàs, número 23, a on avui és la casa de l’Ajuntament de Santa Margalida, per donació de la seva Filla Isabel. Entre altres propietats tenia S’Alqueria des Compte.
Encara que a la vila hi ha distintes famílies, amb el cognom Ribàs, Els pares d'Isabel Maria, havien estat “amos” de possessions (segons pareix que entre d’altres de la finca de Son Real) i havien fet doblers, fins i tot havien comprat, una petita possessió (segons en comentà D Antoni Mas). La seva mare descendia de la família Fluxa , que eren gent adinerada.
Els fets que demostren la posició social, els podem constatar amb les donacions, que feren, per l'arribada a la Vila, dels Frares de La Salle, i que hi participaren: Isabel Ribàs Fluxa, Maria Estelrich Moll, Margalida Ferra, Sebastià March Estelrich, (Batle). El seu espòs, Joan Garau Tous. El tinent Coronel de l’exèrcit, Bernat Ferrà Fluxa, i Joan March Ordinas (Totes elles, famílies rellevants del poble, de Santa Margalida a 1912.
A més de participar amb donacions als Frares de la Salle, perquè fessin una escola a Santa Margalida. També com conta una neboda del seu germà, Catalina Amengual, conta que va ser propulsora, recollint donatius, per fer la capella de Can Picafort).
***
DONACIONS:
A 1.912 segon escriu Rafel Bordoy. “Les forces vives del poble: "El metge Joan Garau Tous. El Batle Sebastià March Estelrich, i El tinent coronel de l’exèrcit, Bernat Ferrà Fluxa, fan possible l’arribada dels Frares de LA SALLE al carrer Taronja, que pagava el lloguer l’Ajuntament." Si no vaig errat, aquesta casa devia ser propietat dels Garau. Va ser el primer alumne que es matricula, Pere Serra Salva.(El tio Pere).
L'any 1918, Isabel Maria Ribàs, juntament amb Maria Estelrich Moll, donen als Germans de LA SALLE, la casa del carrer Sol, número 36. Altres donants són; Joan March Ordinas, 500 pessetes, i Margalida Ferrà, 3.000 pessetes. L'any 1953 les donaria, amb l'herència, la finca d'Alacantí.
Isabel Maria Ribas Fluxa (Foto de l'àlbum familiar de F. Munar). * * * |
ISABEL GARAU RIBAS.
Segons Catalina Amengual neboda seva
Isabel Garau tenia moltes finques i béns que va repartir al seu testament, donant als Garau el que procedia de la família d'aquest cognom i als Ribas el que havia rebut de la família Ribas. S'Ermità Samuel que va morir fa uns 25 anys, i era de Santa Margarida, on viu encara una germana seu, va aconsellar -es diu- Donya Isabel Garau a fer així el seu testament. Propietat de la senyora Isabel Garau era també el que és ara S'Alquería d’es Compte, convertit avui en Barbacoa.
Isabel solia banyar-se i nedar a la penya des Llamp, davant del que és ara Ca Ses Monges. En banyar-se vestia un vestit de bany que li arribava al coll i li cobria tota la cama. Estava molt de temps en remull dins l'aigua del mar, cosa que li indicava el metge. Deien que fins i tot, dins de l'aigua, resava el rosari.
La casa del que és ara l'Ajuntament de Santa Margarida va ser venuda meitat en vida, i l'altra meitat en morir la senyora Isabel. Ens diu la senyora Catalina Amengual que Can Picafort ha destrossat molta pineda, que tenia pins molt grans i que, per dins del que són ara els carrers de Can Picafort, corrien molts conills i volaven molts tords.
DONACIONS:
Isabel Garau Planas dona l'any 1933 la casa a les monges agustines i a la seva mort la casa on vivia va passar a ser la casa de la vila.
Vivia al carrer Passeig des Pouàs número 23 a on avui és l’Ajuntament de Santa Margalida per donació de la seva Filla Isabel. Entre altres propietats tenia S’alqueria des Compte.
Comentaris