JUAN ANTONI GARAU TOUS. Fundador de Can Picafort

 Va edificar la primera casa, allà on tenia la barraca en Llorenç Fuster (de mal nom Picafort). Era una caseta discreta, per passar el mesos d’estiu, (per tant  va esser el primer estiuejant)  i pareix esser que ho va fer per motius de salut.  

Estava a la part mes alta del nivell de la mar,  amb la millor vista de la badia d’Alcúdia. (Avui e dia coneguda con Ca Ses Monges). A la dreta  tenia veia l’arenal  de Santa Margalida, Muro, el Port d’Alcúdia fins al cap de Menorca. A l’esquerra  les roques fins a la  platja de Son Bauló, la punta dels fenicis, les Illes dels Porros, Son Real, So Serra, Betlem i fins al cap de Farrutx. La casa no era massa gran, construïda dins un  solar de 400m2, mes 400 metres  del seu germà Josep, segons consta a l’escriptura del notari Pineda  que es va fer publica a 1.912 i a la que hem tingut accés. (Publicada a aquest mateix Blogopost).

Anys mes tard,  hi vendrien mes famílies adinerades, per anar a rentar-se a la mar, o també per  pescar.  Una fonda, al solar que era propietat de la família de Can Sòcies de sa Pobla, i que  va regentar el seu ajudant a l’època d’ambaixador;  Vicens Mandilego. Llogava habitacions a  la gent que  estava de pas ,  o  que anava a passar un parell de dies arran de la mar. Allà podien pernoctar i menjar.

La casa de Joan Garau,  segons Joan Barceló,  ja hi era a 1.870.  En canvi, el vicari Parera  diu que hi era a 1.890.  El permís per crear la Colònia, i els plànols foren aprovats a  1.911, segons l’escriptura del Notari Pineda. El primer inventari, trobat a l’Ajuntament de Santa Margalida es de 1.921, on  hi figuraven  29 cases  censades a la Colònia de Son Bauló.

QUI ERA EL METGE GARAU?

Va néixer a  l’any 1.855, a Santa Margalida.  Fill de Francesc Garau Carreras i  de Catalina Tous Estelrich. Tenia 6 germans: El mes gran Francesc Josep, seguit de Bartomeu Julia. El germans mes petits foren: Pere Antoni, Antoni , i Josep.

Va anar a estudiar medicina a Madrid, a on mes tard exercí de cirurgià  i de professor de medicina.

Va tornar a Mallorca , i va decidir passar llargues temporades, a  lo que mes endavant seria la Colònia de Can Picafort. Mentre seguia exercint de metge a Palma i es de suposar que a santa Margalida on tenia la família.

Es va cassar amb  Isabel Maria Ribas Fluxa, i  tingueren una filla:  Isabel Maria Garau  Ribas

Vivien al carrers Passeig des Pouàs,   numero   23 a on avui es l’Ajuntament de Santa Margalida, per donació de la seva Filla Isabel.     

 Dia 30 de desembre de 1898  surt al diari  la nominació com a  metge de Santa Margalida (tenia 43 anys)

A 1.894 dia 26 de setembre, es nombrat President  del Partit  Lliberal Fusionista,  amb una  reorganització del mateix. Abans havia estat regidor de l’Ajuntament i  Jutge municipal. Crida l’atencio que les persones que l’acompanyaven  com a vocals figurava el batle Bernat Fluxa, aixi com també ex batles i regidors, comerciants i propietaris de la seva confiança.

En Crida molt l’atenció,   que entre els vocals,  hi figura Pere Joan Estelrich , que era manescal, i que   adquirí als inicis, dos solars a Can Picafort,  veïnat del seu germà, Pep Garau. Josep. Felicià Fuster Miro, ex regidor i industrial, que en fa pensar,   que era familiar dels Feliciano s,  o estava el nom traspaperat. També va comprar  un solar  ben aprop del seu.  A mes de la coincidència que  el Pobler  Miquel Socias Caimari, polític Lliberal i molt influient,  també coincidia amb ells, amb un solar de 300 m2 i que fou la segona edificació a la Colònia.

A 1.898 Guillem Santandreu  fou regidor  pel partit fusionista,  que també figurava de propietari  del solar  numero 37  abans de 1.912  

Aquest fet, obri una línia d’investigació  molt novadora, amb els començaments de Can Picafort que anirem seguint.

Segons  la revista Can Picafort,  Catalina Amengual, qui la seva mara era filla de Joan Ribas Fluxa, germà Isabel Maria  (esposa de Joan Garau). Diu; ”La casa era petita,  i passaven l’estiu fins a 12 nins,  dormien a munt matalassos”.  A mes ens parla, d’on anaven a nedar, i  de com anàvem a missa a Santa Margalida amb un carro. Devia esser devers l’any 1.915.

      Era una família, benestant del poble,  influent i que aporta bens per causes religioses (als frares, a les monges) i la seva casa  es actualment la  casa consistorial de Santa Margalida. Fou en realitat el fundador de Can Picafort,  tant com a primer estiuejant, com per imposar el nom, en vers de Son Bauló, sempre referint-se al nom de la seva Casa que era a Can Picafort. 

Juan  Garau Tous

     


















(Foto de l'àlbum  familiar de F. Munar).


Arbre de la família del metge,    Els pares,   els seus fills,  i una relació de propietats, que recollien els amari llaments. Prova de que una família amb recursos alts,  i persona influent,  del fundador de can Picafort, o, de propiciar l’arribada del Frares de La Salle a Santa Margalida.


Arbre dels pares de Joan Garau Tous

***

INDEX:

EL NOM DE LA COLONIA.

CREDITS.

ISABEL MARIA RIBAS FLUXA.

ISABEL GARAU RIBAS.

CITES ON S'ANOMENA A JOAN GARAU TOUS:

-A LA GUIA DE CAN PICAFORT

-RECORDS DE LA CASA DEL METGE GARAU.

-EL PARTIT LLIBERAL  FUSIONISTA A SANTA MARGALIDA

-ENTRADES ANTERIORS DEL BLOG PINCELLADES DE TOTS ELS COLORS:

-CAN PICAFORT 1.912.

-CRONOLOGIA CAN PICAFORT


ENLLAÇOS RELACIONATS:

FOTOS DELS LECTORS.

 * * *

EL NOM DE LA COLONIA

El nom de Picafort, es anomenat arrel de una denuncia per pesca Il·legal,  feta a Llorenç Fuster  de mal nom Picafort era l’any 1.857.  A 1.897, arrel d’una captura de 350 kg de tabac, es la primera vegada que s’anomena el lloc a un escrit.  Però, de veritat, qui anomenava que anava a Can Picafort , era la família Garau,  que tenia la casa, al lloc on havia viscut anys abans en Picafort.

Coincideix amb al mal nom PICAFORT, així  era conegut en Llorenç Fuster,   que era el vigilant de  la costa. Combinava la feina  com a pescador, (de fet hi ha constància, que fou denunciat per no tenir llicencia). A las cròniques dels primers anys,  parlaven de un tal Jeroni Fuster que era molt conegut per  fechories  i altres fets , als escrits de Guillem Cantallops.

Al moment que el metge ocupa la seva caseta,  en Picafort,  ja vivia retirat al carrer de Negrins, actualment carrer Lluna. De Santa Margalida.

Juan Garau he deduït que coneixia d’a prop la propietària de Son Bauló .CARMEN VANRELL SEGUI. A  1898  DOLORES ARIAS GARCIA i el seu fill LUIS JOSE CARDELL ARIAS, son els nous propietaris, per herència de Carmen.  Segurament era  el metge de la Família, i obtingué el favor, de  poder ocupar el millor espai,  on mes tard a 1.911 obtingueren  permís, per crear una colònia d’estiueig, “COLONIA DE SON BAULÓ”  millor dit, de pescadors, que es lo que permetia la llei. Aquesta informació la pots trobar a CAN PICAFORT 1912.

Antic camí de Can Picafort, entravessant el pinar de Son Bauló 


* * *

CREDITS, on es parla del primer resident o fundador.

Segons Llorenç Vanrell,  que fou capella de can Picafort, escrigue:  Va edificar una caseta,   on hi havia viscut en Llorenç Fuster, “Picafort”.  Fou una concessió del propietari.

Segons Barceló a la Guia de Can Picafort parla de aixi: “Va compra el solar a 1.870  i va edificar la casa a 1.876.”

Segons el Vicari Parera a la revista sa Marjal, escriu “ Va constuir la casa a 1.890” (tenia 35 anys)

 Segons en Josep Mascaro Pasarius,  que tenia bona informació,  com ha  quedat demostrat, a les seves obres escrites i al corpus de toponímia de Mallorca. Avui  moltes de les seves  informacions, formen part dels Inventaris arqueològics dels Ajuntaments. Va deixar escrit: “Un metge de Santa Margalida, Juan Garau, amant del mar i de la soledat, es va interessar per aquest plàcid racó de la costa, obert al centre de l'amplíssima badia d'Alcúdia,  i va adquirir la casa d'en Picafort. Una humil cabanya de pescador, on va construir poc després, el primer habitatge estiuenc del lloc.”

Retaule a ca ses monges: Diu aixi: "El doctor amb medicina D Joan Garau Tous. A finals del segle passat, edificar la primera casa per estiuejar, aquí a les platges de Santa Margalida, dins Son Bauló."

Al meu entendre les dates ballen un poc, però lo segur que a 1.912 era propietari de una casa i corral,  enumerada amb el solar numero 32 de 400 m2, segons l’escriptura del Notari Pineda i  a 1.921 la casa ja era propietat de la seva esposa Isabel Maria, segons consta a l’Ajuntament. Per tant al 66 anys ja devia esser mort.

Clot de s'Aigua Dolça 


* * *

ISABEL MARIA RIBAS FLUXA.

Encara que a la vila hi ha distintes famílies, amb el cognom Ribas,  Els pares de Isabel Maria,   havien estat “amos” de possessions, (pareix esser que entre d’altres Son Real) i havien fet doblers,  i fins i tot havien comprat una petita possessió, (segons en comentà D Antoni Mas). La seva mare descendia de la família Fluxa , que eren gent adinerada.

Isabel Maria, es convertí amb esposa de Joan Garau , era filla d’una família benestant de Santa Margalida, per part de para i per part de mara. Tenia un  germà que nomia Joan Ribas Fluxa . Als amari llaments de 1.879  Joan Garau ,  tenia declarades  11 finques, 8 eren de Isabel Maria ,  per un valor de 11.903 pessetes.

Vivia al carrers Passeig des Pouàs  numero   23 a on avui es l’Ajuntament de Santa Margalida per donació de la seva Filla Isabel. Entre altres propietats  tenia S’alqueria des Compte.

Els fets que demostren la  posició social  els podem  recordar amb les donacions que feren als Frares de La Salle, i que hi participaren: Isabel Ribas Fluxa, Maria Estelrich Moll, Margalida Ferra, Sebastià March Estelrich,(Batle). Espòs Juan Garau Tous. El Tinent Coronel  de  l’exercit, Bernat Ferrà Fluxa i Joan March Ordinas ( Famílies  poderoses a 1.912  de Santa Margalida.

 

 ( Va participar amb  donacions als Frares de la  Salle  perquè fessin una escola a  Santa Margalida.  També com a propulsora , recollint donatius,  per fer la capella de Can Picafort) 

***

DONACIONS:

A 1.912   segon escriu Rafel Bordoy. “Les forces vives del poble: El metge Juan Garau Tous.  El Batle  Sebastià March Estelrich, i El Tinent Coronel  de  l’exercit, Bernat Ferrà Fluxa fan possible l’arribada  dels Frares de LA SALLE al carrer Taronja,  que pagava el lloguer l’Ajutament ( Si no vaig errat aquesta casa devia esser propietat dels Garau.  Va esser primer alumne que se matricula  Pere Serra Salva.(El tio Pere)

1.918 Isabel Maria Ribas  Juntament amb Maria Estelrich Moll  donen als Germans de LASALLE  la  casa del carrer Sol numero 36. Altres donants son Joan March Ordinas 500 pessetes i Margalida Ferra 3.000 pessetes (a 1.953 les donaria amb herència la finca de Alacantí.

Isabel Maria Ribas Fluxa
(Foto de l'àlbum  familiar de F. Munar).
*  * *



ISABEL GARAU RIBAS.



Segons Catalina Amengual  neboda seva

Isabel Garau tenia moltes finques i béns que va repartir al seu testament, donant als Garau el que procedia de la família d'aquest cognom i als Ribas el que havia rebut de la família Ribas. S'Ermità Samuel que va morir fa uns 25 anys, i era de Santa Margarida, on viu encara una germana seu, va aconsellar -es diu- Donya Isabel Garau a fer així el seu testament. Propietat de la senyora Isabel Garau era també el que és ara S'Alquería d’es Compte, convertit avui en Barbacoa.

 Isabel solia banyar-se i nedar a la penya des Llamp, davant del que és ara Ca Ses Monges. En banyar-se vestia un vestit de bany que li arribava al coll i li cobria tota la cama. Estava molt de temps en remull dins l'aigua del mar, cosa que li indicava el metge. Deien que fins i tot, dins de l'aigua, resava el rosari.

La casa del que és ara l'Ajuntament de Santa Margarida va ser venuda meitat en vida, i l'altra meitat en morir la senyora Isabel. Ens diu la senyora Catalina Amengual que Can Picafort ha destrossat molta pineda, que tenia pins molt grans i que, per dins del que són ara els carrers de Can Picafort, corrien molts conills i volaven molts tords.

DONACIONS:

Isabel Garau Planas  dona a l’any          1933               la casa a les  monges agustines  i a la seva mort  la casa on vivia va passar a esser  la casa de la vila.

Vivia al carrers Passeig des Pouàs  numero   23  a on avui es l’Ajuntament de Santa Margalida per donació de la seva Filla Isabel. Entre altres propietats  tenia S’alqueria des Compte.


LA CASA DE CAN PICAFORT


La va deixar a les Monges Agustines: 

RETABLE AL PATI DEL CONVENT 



El doctor amb medicina D Joan Garau Tous.

A finals del segle passat, edificar la primera casa per estiuejar, aquí a les platges de Santa Margalida, dins Son Bauló.

La va deixar a la seva filla Isabel Garau Ribas. La va adaptar i l’ampliar per convent de les Religioses Agustines el 4 d’agost de 1.944. Per el servei religiós, educatiu i de malaltes d’aquesta ja popular Colònia.

Moria santament el 25 de juliol de 1.966.

Per memòria i gratitud 28 d’agost de 1.967

***

 LA PLACA   DINS EL CONVENT.

EL DOCTOR AMB MEDICINA D JOAN GARAU TOUS.

A FINALS DEL SEGLE PASSAT, EDIFICAR LA PRIMERA CASA PER ESTIUEJAR, AQUÍ A LES PLATGES DE SANTA MARGALIDA, DINS SON BAULÓ.LA VA DEIXAR A LA SEVA FILLA ISABEL GARAU RIBAS.

 LA VA ADAPTAR I L’AMPLIAR PER CONVENT DE LES RELIGIOSES AGUSTINES EL 4 D’AGOST DE 1.944. PER EL SERVEI RELIGIÓS, EDUCATIU I DE MALALTES D’AQUESTA JA POPULAR COLÒNIA.

MORIA SANTAMENT EL 25 DE JULIOL DE 1.966.

PER MEMÒRIA I GRATITUD 28 D’AGOST DE 1.967

***

DETALL DE LA CISTERNA:

Amb el retaule de rajoles al fons de l'arc


IMATGE DINS LA COVA AL PATI:





Isabel Garau Ribas

* * *
CITES ON S'ANOMENA A JOAN GARAU TOUS:

A LA GUIA DE CAN PICAFORT

La primera casa que es va edificar de Ca'n Picafort (abans Son Bauló). va ser la del Dr. D. Juan Garau Tous de Santa Margarida, avui convertida en convent, per donació de Sra. Isabel Garau Ribas, filla del citat doctor en medicina, a les monges R. R.S.S. Agustines. Va ser construïda l'any 1890, precisament on tenia la seva cabanya Jerónimo Fuster (a) Picafort. Al pati d'aquesta casa-convent, hi ha una làpida de mosàics en què es llegeix; "EI Doctor en Medicina el senyor Juan Garau Tous, a finals del segle passat va edificar aquí a les platges de Santa Margarida a "Son Bauló" deixant-la a la seva filla Isabel Garau Ribas, la va adaptar i ampliar per a Convento.de RRSS Agustinas el dia 4 d'agost de 1.944, per a servei religiós, educatiu i malalts d'aquesta ja popular colònia, moria santament el dos de juliol de 1.966. gratitud 28 d'agost 1967

En vermell: La primera casa del metge Garau.



* * *

El nom de Ca'n Picafort crida l'atenció per la singularitat.  Traducció literalal castellà "pica-forta". Comprovat amb dades  fidedignes allà l'any 1.860 un veí de la vila de Santa Margalida, de professió no gaire determinada, possiblement amant de la soledat i de la pesca, anomenat Jerónimo Fuster, es va construir una rudimentària cabanya, a la part més elevada i rocosa de l'actual colònia, en una pedrera a escassos metres de la riba del mar, cobrint de fusta branques i terra lacitada pedrera, avui totalment desapareguda, ja que sobre ella s’edificà part de l’actual convent de Monges Agustines.

 Allà viu força anys Jerónimo Fuster, més conegut pel sobrenom de "En Picafort". Queda així el malnom, sense proposar-ho, incorporat a la geografia local i passa a renom internacional, desplaçant gairebé totalment al de Son Bauló, denominació anterior que era la autèntica del lloc, quedant només una petita zona la situada a l'extrem es coneguda per Son Bauló.

Va complir Jerónimo Fuster (a) Picafort una missió digna de ser ressenyada i va ser aquesta, la d'evitar, no desembarquessin  clandestinament persones a l'illa, quan el còlera que al 1.865 va aparèixer a Mallorca.

1973. GUIA DE CAN PICAFORT Y ALREDEDORES. GABRIEL BARCELÓ BO OCR (1).pdf

Can Picafort als inicis 


* * *

RECORDS DE LA CASA DEL METGE GARAU

Per Catalina Amengual  neboda de Isabel Garau

(Propietat de la seva esposa ISABEL MARIA RIBAS FLUXA)

La casa de la senyora Isabel Garau -recorda dona Catalina Amengual- no era gran, però allà ens albergàvem més d'una dotzena de la senyora Catalina Amengual, neboda de la senyora Isabel Garau en la seva visita a Can Picafort, juny de 1988. gent menuda, i dormíem tots sobre amplis matalassos col·locats a terra. Els diumenges anàvem a missa a Santa Margarida en una galera que tirava un mul. Per no cabre tots a la galera, el pobre mul havia de fer dos viatges a la Vila

Isabel solia banyar-se i nedar a la penya des Llamp, davant del que és ara Ca Ses Monges. En banyar-se vestia un vestit de bany que li arribava al coll i li cobria tota la cama. Estava molt de temps en remull -dins l'aigua de la mar ,cosa que li indicava el metge. Deien que fins i tot, dins de l'aigua, resava el rosari

Catalina Amengual Ribas



https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2018/11/blog-post.html


***




DOñA CATALINA AMENGUAL, SOBRINA DE

DOñA ISABEL GARAU, RECUERDA A SU CAN

PICAFORT DE LOS AñOS 10 AL 20.

Dn. Catalina Amengual Ribas, de 80 años de edad, es sobrina de doña Isabel Garau, hija del medico Garau, a la que se dedico una de las principales calles de Can Picafort, en cuya casa picafortera residen nuestras Hermanas Agustinas. Su antiguo domicilio de Santa Margarita es la sede ahora del Ayuntamiento en la calle del Povás. Exactamente el parentesco que une a dona Catalina Amengual con doña Isabel Garau es el siguiente: su abuelo don Juan Ribas Fluxà era hermano de la madre de dona Isabel Garau, de nombre doña Isabel Maria Ribas Fluxà.

Doña Catalina Amengual Ribas vive actualmente en Palma, en calle Ausias March, casada con el difunto D. Tomás Feliu Blanes, con diez hijos vivos y una hija que falleció de muy pequeña. Doña Catalina es la madre del actual Jefe de la Policia Municipal de Palma, don Juan Feliu Amengual.

Nació en Inca doña Catalina, y ya de pequenita venia a Can Picafort a pasar el verano. Y se hospedaba junto con toda su parentela en casa de su tia doña Isabel Garau. A la sazón, -apuntaba el año 10 de nuestro siglo- no havia en Can Picafort, sino Can Mandilego, Can Oliver de Muro y algunas pocas casas más. También Can Feliciano Fuster, padre de don Feliciano Fuster, actual presidente de ENDESA, y quien tiene tamb'én una calle con su nombre en Can Picafort, la paralela a la de Isabel Garau. La casa de doña Isabel Garau -recuerda dona Catalina Amengual- no era grande, pero allí nos albergábamos más de una docena de gente menuda, y dormíamos todos sobre amplios colchones colocados en el suelo. Los domingos Íbamos a misa a Santa Margarita en una «galera» que tiraba un mulo. Por no caber todos en la galera, el pobre mulo tenia que hacer dos viajes a la Vila.

Doña Catalina Amengual nos recuerda también que fue precisamente su madre, Doña Catalina Ribas Borras, quien, preocupada por no haber ningún local de culto en Can Picafort, inició una campaña para recaudar fondos para construir una capillita en Can Picafort. Con las limosnas que se consiguieron se pudo edificar, en efecto, una capilla, que estuvo ubicada en lo que es ahora plaza del Ingeniero Roca, y ocupaba el espacio que ocupan ahora las Oficinas del Ayuntamiento en Can Picafort. Después, este local fue vendido, y la capillita fue derruida, y asi se pudo adquirir el solar que tiene actualmente la Parroquia en calle Ingleses. La capillita se construyó nos insinua doña Catalinahará unos 70 años, allá por el año 18. La madre de doña Catalina Amengual tenía una empleada o sirvienta de casa a quien decian la costitxera, muriendo doña Catalina Ribas Borras, madre de nuestra entrevistada, el año 1919, dejando nueve hijos. Seis de ellos todavía viven y residen en Palma, Inca, Vigo y Santo Domingo.

Doña Isabel Garau tenia muchas fincas y bienes que repartió en su testamento, dando a los Garau lo que procedia de la familia de este apellido y a los Ribas lo que habia recibido de la familia Ribas. S'Ermità Samuel que murió hace unos 25 años, y era de Santa Margarita, donde vive todavía una hermana suya, aconsejó -se dice- a dona Isabel Garau a hacer de esta forma su testamento. Propiedad de doña Isabel Garau era también lo que es ahora S'Aiquería d°s Compte, convertido ahoi. en Barbacoa. Doña Isabel solia bañarse y nadar en «sa penya des Llamp», devant de lo que es ahora Ca Ses Monges. Al bañarse vestía un traje de baño que le llegaba al cuello y le cubría toda la pierna. Estaba mucho tiempo en remojo dentro del agua del marcosa que le indicaba su médico. Decian que incluso, dentro del agua, rezaba el rosario. La casa de lo que es ahora el Ayuntamiento de Santa Margarita fue vendida mitad en vida, i la otra mitad al morir doña Isabel. Nos dice doña Catalina Amengual que Can Picafort ha destrozado mucho pinar, que tenia pinos muy grandes y que, por dentro de lo que son ahora las calles de Can Picafort, corrían muchos conejos y volaban muchos tordos.

A los 11 años, es decir el año 1919, doña Catalina Amengual dejó de venir a veranear a Can Picafort. Su padre ejercía de médico forense en Inca y era natural de Costitx i li deien es metge de Costitx. De Inca venían con una galera de cuatro ruedas.

Acabado este reportaje encontramos a otra veterana Catalina -doña Catalina Mulet, nacida el año 1906 y que estudió en Inca con doña Catalina Amengual, en las Franciscanas de Inca.

A ambas Catalinas nuestro más cordial saludo y el deseo más vivo de que la memoria siga tan fresca como parece ser ahora y sobre todo la salud, como también el cariño que sienten por doña Isabel Garau, esa -Hamémosla- primera dama de ese primerizo Can Picafort del año 10.

Reportero Dos

https://core.ac.uk/download/pdf/32999793.pdf

* * *

EL PARTIT LLIBERAL  FUSIONISTA A SANTA MARGALIDA

 

Dia 26 de setembre de 1894, "El Liberal Palmesano", periòdic liberal-dinàstic, deia que els nombrosos amics que tenen a Santa Margalida s'han reunit en junta general per reorganitzar la junta directiva d'aquest partit, essent constituïda d'aquesta manera:

President; Joan Garau i Tous, metge i exregidor i exjutge municipal;

Vicepresident Martí Domingo Ferrà i Fluixà, exjutge municipal i regidor.

Vocals: Bernat Fluixà, batle; Rafel Planes ex batle; Miquel Ribes regidor; Joan Ordines i Pastor exregidor; Marti Ribes jutge suplent; Damià Perelló jutge municipal i ex batle; Pere Calafat fiscal i ex batle; Joan Reus propietari; Joan Garau propietari; Salvador Pinya comerciant; Cristòfol Teuler regidor; Josep Ribes exregidor; Felicià Fuster i Miró exregidor i industrial; Miquel Roca exregidor; Joan Planes i March propietari; Antoni Ordines propietari; Pere Malondra exregidor; Pere-Joan Estelrich manescal, i Francesc Garau propietari. És de suposar un triomf en les properes campanyes electorals.

...

REGIDORS DEL PARTIT FUSIONISTA

Durant l'any 1898, "La Última Hora" va publicar aquestes notí- cies referents a Santa Margalida: dia 30 de gener diu que han dimitit 4 regidors i el secretari de l'Ajuntament, del partit con- servador. Són reemplaçats per Martí Domingo Ferrà, Josep Ribes i Guillem Santandreu, del partit fusionista.

*Ramon Rosselló Vaquer . Documents per l’historia de Santa Margalida

***

ENTRADES ANTERIORS DEL BLOG PINCELLADES DE TOTS ELS COLORS:

***

CAN PICAFORT 1.912. Segons l’escriptura del notari Luis Pineda.

L’altra barraca, situada també dins Son Bauló, pertanyia a en Jeroni Fuster –«Picafort»– del qual prengué nom tota la contrada. A la dècada de 1870, Joan Garau, un metge de Santa Margalida, comprà la finca on es trobava la barraca d’en Picafort i hi bastí la primera casa d’estiueig, l’any 1876, situada a l’emplaçament que actualment ocupa el convent de Monges (la casa fou cedida el 1944 per Isabel Garau, filla de Joan Garau). Més endavant, s’hi establí la família Mandilego, el metge Carrió de Muro, en Moreno de Petra, i d’altres, que bastiren les seves cases a la zona compresa entre el Clot d’en Barret i el Clot de s’Aigua Dolça.

*

Escriptura notari Pineda.

... poc més o menys i confronten pel Nord i oest amb el solar número vint-i-nou propi de D Pedro Juan Estelrich i de la finca total , per l’Est amb casa i corral de D Juan Garau Tous i pel sud amb restant de la finca.



https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/06/foto-fitxa-que-dluis-pineda-el-notari.html


***

CRONOLOGIA CAN PICAFORT

... 1.890

Segons publica el diari del temps, al mes de desembre  Joan Garau Tous es destinat com a metge de Santa Margalida

Construcció de la casa del metge Garau (1) segons Joan Parera a sa Marjal n 79  de juliol 1915 pag 106







https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/08/cronologia-can-picafort.html


***


ENLLAÇOS RELACIONATS:

 

PICAFORT. Allà a on la mar pega mes fort.

de novembre 24, 2021

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2018/11/blog-post.html

 

 

 * * *

CAN PICAFORT. Els fonaments d’una petita historieta.

de desembre 21, 2021

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2021/12/can-picafort-els-fonaments-duna-petita.html

 

 * * *

 

CAN PICAFORT AT NIGHT. Mallorca als anys 70

de març 20, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/03/can-picafort-at-night-mallorca-als-anys.html

 

 

 * * *

MAR Y PAZ. La piscina d'aigua salada.

d’abril 05, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/04/mar-y-paz-la-piscina-daigua-salada.html

 

 

 * * *

CAN PICAFORT 1.912.

de juny 17, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/06/foto-fitxa-que-dluis-pineda-el-notari.html

 

 

 * * *

CRONOLOGIA DE CAN PICAFORT FINS A L'ANY 1.921

d’agost 06, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/08/cronologia-can-picafort.html

 

 

* * * 

 

 

 

PERSONES

 

JOAN SERRA i SERRA. "Verdal", de SA POBLA

de gener 04, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2017/11/blog-post.html

 

 

 

JOSEP GARAU TOUS. Un Margalidá, de finals del segle XIX.

de gener 20, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2015/09/blog-post.html

 

 

 

ES CARBONER DE SON BAULÓ

de novembre 14, 2022

 


https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/11/es-carboner-de-son-baulo.html


***

LLORENÇ FUSTER QUINTANA. En Picafort i les seves dues animes


de maig 13, 2023




https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2023/05/llorenc-fuster-quintana-de-mal-nom.html



*  *   *

FOTOS ENVIADES PER EL LECTORS.


Foto cedida per : A Cubero.

Resum de la família del germà  de Isabel Ribas Fluxa

 

JOAN RIBAS FLUXA

..... BORRAS

FILLA:

 

METGE AMENGUAL  COSTIXER

CATLINA RIBAS BORRAS  (MORI 1.919 TENIA 38 ANYS)

 9 FILLS

 

 

CATALINA AMENGUAL RIBAS     MONSERRAT AMENGUAL RIBAS

TOMAS FELIU BLANES                  ....  CUBERO

FILL                                                  FILL

JUAN FELIU AMENGUAL               ANGEL CUBERO AMENGUAL


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

JOSEP GARAU TOUS. Un Margalidá, de finals del segle XIX.

MIQUEL SOCIAS CAIMARI. Primer empresari Picaforter. De Ca'n Socias de sa Pobla