LLORENÇ DALMAU. De malnom BARRET
Que sabem d'ell ?
De malnom “Barret”, en Llorenç Dalmau, que fins i tot alguns el confongueren amb en (Llorenç Fuster, el que va donar el seu mal nom a Can Picafort), era un vigilant costaner, i que el seu mal nom, també, es anomenat a un parell d’indrets de la costa.
Era de Santa Margalida, tenia encarregada la vigilància de la costa, i residia a una caseta, que l’Ajuntament havia fet, amb la finalitat de donar-li refugi. Una caseta semblant, i per les mateixes finalitats, estava edificada al corral dels Mabres (Son Real), suposadament per un altra vigilant
Aquestes vigilants, pareix que l’objectiu, era controlar que no arribes gent en temps de la pesta groga, o altres activitats no massa aclarides.
La caseta que va ocupar en Llorenç Dalmau, es va fer a 1.821, però a 1.902, ja hi ha constància a un acta de l'Ajuntament, de que estava derruïda. El seu malnom, ja hi ha constància escrita, a l'any 1870, de la anomenada Platja d’en Barret. A la mateixa acta de l'Ajuntament , parla de arreglar el camí, que duia a la dita platja.
A 1.892 el Tinent Batle Juan March, fa una proposta al ple per reconstruir la casseta den Barret, lo que suposa o que en Llorenç ja era mort, o ja no exercia. A 1.895, sa caseta seguia per terra. El seu mal nom, a mes de a la Platja den Barret, figurava al lloc anomenat Es Clot den Barret, (Clot de s’Alga). i s’Escull den Barret ( situat devers Ses Roquetes, a l'entrada del port )
A 1.870. a un plenari de l’ajuntament, parlen adreçar el camí, que dur fins a la platja de can barret, diu així. "El camí que va de la barrera dels “Barbaxos” seguint per sa divisió entre Santa Eulalia i son Bauló fins a la mar". (Ple de dia 06.11.1.870)
On estava construïda la caseta? Pareix que no es posen d’acord, els que han anat escrivint el relat dels començaments de Can Picafort. Segons uns estava al límit en Son Bauló i Santa Eulalia, vendria a esser a prop de on te sortida ara el Port, segons altres hauria estat on hi ha la rampa d'entrada al port.
De moment es quedarem, sense saber qui era en Barret o on tenia la barraca, lo que si sabem cert es que va donar nom a tres indrets al manco, i a mes podem deduir que no va coincidir en el temps amb en Llorenç Fuster.
Dos personatges amb el mateix nom, que en el temps el seu malnom va quedar escrit, sense ells saber-ho, a lo que anys mes tard s’aixecaria la Colònia de Can Picafort.
Finalment assenyalar, que d'amunt aquesta primera casseta , es va edificar la Fonda den Mandilego, el solar que tenia 300 m2. Així que podem dir, que la primera caseta fou la segona casa, del primer resident tot l'any, a mes del primer restaurant i el primer establiment hoteler. Part del solar avui en dia, es on hi ha el " Bahia Bar"
![]() | |||||||||||||||
Escull d'en Barret
... Que se establecieron en la zona comprendida entre el Clot d'en Barret y el Clot de s'Aigo Dolça. *** Can Picafort Can Picafort està a nou quilòmetres de Santa Margalida. És el nucli turístic, residencial i urbà per excel·lència del seu municipi, un del més antics de la badia d’Alcúdia, incloent el port esportiu homònim i el càmping Platja Blava, que al costat del de Colònia de Sant Pere són els únics existents a Mallorca. En contraposició, s’hi troba envoltat per àrees verges de les dunes de Son Real, Parc Natural de s’Albufera i la Platja d’es Comú. Aquest freqüentat i quilomètric arenal de gra fi i torrat està custodiat en el seu marge dret per les instal·lacions portuàries i en el seu costat esquerre per les tranquil·les platges de Casetes des Capellans i es Comú. l’escriptora Concha Alós va ambientar la seva novel·la Las hogueras, guanyadora del Premi Planeta de l’any 1964, en el Can Picafort tranquil de finals dels anys cinquanta del segle XX. Els navegants han de saber que l’entrada a Club Esportiu Can Picafort necessita la perícia del patró, ja que un cop doblada l’escullera, i a 150 metres d’aquest parament, existeix un baix, conegut com Escull de Can Barret, i senyalitzat amb una boia, que s’ha de salvar per evitar qualsevol accident. l’accés per carretera és senzill seguint la senyalització viària. El vehicle particular s’haurà d’estacionar pels carrers propers a aquesta platja, mentre que la parada d’autobús més pròxima s’hi troba a 100 metres. Les característiques descrites expliquen que s’hi registri una afluència massiva de banyistes locals i turistes. La informació oferta sobre aquesta platja pot haver canviat. Per confirmar les dades o consultar canvis o novetats, per favor contactau amb l'oficina de turisme municipal que a continuació s'indica: Oficines de Turisme - Can Picafort Informació general sobre l'illa: Oficines de Turisme - Mallorca. *** ESCULL DEN BARRET Extraído del Corpus de Toponimia de Mallorca de Josep Mascaró Pasarius. 1962. *** FOTOS DELS TRES INDRETS ANOMENATS D'EN BARRET
|
Comentaris