CAN PICAFORT ALS INICIS, Primera part. Text de la conferència, documents i fotos dels assistents dia 13 d'agost de 2024 al Club Nàutic de Can Picafort.

Aprofitant que la conferència, es feia al Clot de s'Aigua Dolça, vàrem començar la presentació per  a aquest inici. 

Amb els mapes i algues fotografies,  varen tenir una visió,  molt clara d'aquest espai, que encara era mar, abans que els carrers, ocupessin el seu lloc, i més endavant, es va convertir amb esplanada, del Club Nàutic de Can Picafort.

Aquí us deix l'escrit, que tenia preparat. Si no vàreu poder assistir, o us agrada tenir-lo a mà, per compartir, o convidar algú a llegir-ho.

Aquesta primera part, vàrem explicar els fets, que donaren principi,  abans del naixement de Can Picafort, i els tres primers pobladors.

 El dia de la conferència, vàrem posar a disposició dels assistents, els enllaços en format de QR.

Molt agraït per totes les persones, que assistiren,  i per l'entusiasme, per descobrir el passat. 

És un gust saber, que la feina feta fins ara, no cau en cap sac buit.

Gràcies





A LA PREHISTÒRIA

Però abans de seguir amb el relat hem de fer un parèntesi  i retrocedir en el temps fins a l'any -1600 abans de la nostra era. 

Troba'm a la part alta de Son Bauló, un Dolmen, uns dels pocs que es conserven juntament amb el de Son Real i el de  S'Aigua Dolça d'Arta, o sigui  dins la mateixa badia. El Dolmen de Son Bauló, fou descobert per casualitat, devers l'any 1950, i excavat  als anys 1960, per l'arqueòleg, Guillem Rosselló Bordoy (E.P.D.)


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://roterslibro.blogspot.com/2022/08/dolmen-son-baulo-de-dalt-can-picafort.html


A l'altra part del torrent de Son Bauló, dins Son Real  hi ha una gran quantia de restes arqueològiques  ens fan sospitar que una població molt gran es mogué per dins aquest terme.

La Necròpolis de Son Real comença a  l'any -800 abans de la nostra era.

Durant un segle de -800 a -700  apareixen les primeres tombes  i tenen forma de talaiot circular o quadrat en miniatura.  A la segona fase -600a -500  tenen forma de micro navetes i a la fase  tres -400 a-200 són tombes quadrangulars o en bateria.

Aquesta necròpolis única al món, mirant a la mar  es reproduïen  en miniatura les edificacions existents com si volguessin  prolongar la vida real  dintre de les miniatures. Acompanyaven al difunt  amb menjar, adorns corporals i altres eines  que utilitzaven mentre vivien. 

El cementiri fou excavat per l'arqueòleg, Miquel Tarrandell a partir de l'any 1964.

La naveta situada al figueral de Son Real  o el poblat prop de les cases de la possessió.

Dins Son Real hi ha restes d'altres cultures, fins ben entrada la nostra era, Despres ve un silenci sepulcral al llarg dels segles oblidant aquests tresors arqueològics.

Diuen que no hi ha temps que no torn, esperem que el refrany vagi equivocat, despres d'aquesta expansió desmesurada, del nostre entorn.


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://roterslibro.blogspot.com/2022/08/necropolis-de-son-real-can-picafort.html


CLOT DE S’AIGUA DOLÇA.

Ara podríem fer una teràpia col·lectiva   molt senzilla. Acota el cap i mira en terra, les sabates no, El ciment que veus, si fos un vidre transparent, veuríem l'aigua de la mar.

Aquí era el Clot de l'aigua dolça, Clot de s'Alga o tal vegada Clot d'en Barret. Bé, idò  aquí va començar tot.

L'any 1921  una pandèmia, bé una pesta, com es deia llavors. La febre groga havia arribat a Palma, a través d'un vaixell. L'Ajuntament de Santa Margalida, segurament  aconsellat per les autoritats sanitàries, va posar un vigilant, per impedir que la febre groga, arribes a terra.

Aquest clot que  arribava, fins a Bar Marisco,  era la prolongació d'un seregai, o síquia, que recollia l'aigua de la pluja, perquè arribes  a la mar. Hem de suposar, que alimentava un aqüífer, i per això filtrava aigua dolça, que arribava a la mar. Una anècdota va ser, quan un petit camió que repartia sifons, com que no havia posat bé el freno, va anar a parar dins s'aigua.



 

AQUÍ VA COMENÇAR TOT

LLORENÇ DALMAU.  BARRET

Aquí va començar tot, el que  veiem avui en dia. Aquest vigilant, que nomia Llorenç Dalmau, Barret de mal nom, va triar qui d'alt, amunt les roques, per fer-hi una caseta, per tenir resguard del mal temps, i pogué aprofitar el petit clot, per tenir la seva barca a resguard del temporal. 

No sabem moltes més coses, d'en Barret, però aquesta platja que arriba fins a la Cervantes, du el seu nom. Platja d'en Barret. L'escull d'en Barret, que tants d'ensurts, han donat als mariners, també du el seu mal nom.  Per jo que hi ha una incoherència, perquè alguns diuen que és clot de s'alga,  també es deia És Clot d'en Barret, i crec que en realitat, era aquest clot, que la major part de l'any, també estava cobert per alga.


1.870

Al ple de l’ajuntament parlen adreçar el camí  que dur fins  a la platja de can barret.

El camí va  de la barrera dels  “Barbatxos” seguint per  sa divisió entre Santa Eulàlia i Son Bauló fins a la mar. (06.11.1.870)


1882

Al ple de l’ajuntament  parlen de donar sa clau de sa caseta d'en Barret  per  tenir-la sempre a disposició de l'Ajuntament.(2)



  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2023/08/llorenc-dalmau-de-malnom-barret.html





PICAFORT

El darrer vigilant.

Llorenç Fuster Quintana

Bé el primer he de dir que el nom del nostre personatge, durant molts d'anys, va ser conegut com en Jeroni, i fou anomenat per tots el que deixaren escric, segurament perquè un sa fiava de s'altra.

Jo diria que quasi va ser un personatge  de rondalla, pels fets que es contaven d'ell. 

El fet és que Antoni Mas, va voler aclarir el nom, i just va trobar un Jeroni,  que va néixer a 1887, i en va morir l'any 1888. Un any abans que moris en Llorenç. Aquest nin era fill, d'en Rafel, un fill d'en  Llorenç  el vigilant. 

Vist així, el que va donar el seu mal nom fou: Llorenç Fuster,  fill de  Rafel Fuster de Sineu, i Margalida Quintana. Va  néixer  dia 27 de maig de l'any 1814 a Santa Margalida. 

Tenim notícies  l'any 1857, dia 27 de juliol, quan un carabiner de l'esquadró  de Manacor, del regne de Mallorca,  companyia única secció 3a,  denuncia a en Picafort, per pescar sense llicència, i demana opinió al Batle, per si té per tirar endavant.

De la seva barraca, tenim notícies de l'anomenat el Patró Picafort,  que estava dins una pedrera, era com una cova. Això era a 1865

La informació completa la podeu trobar al Blog PINZELLADES

  Dir també que Josep Mascaro Pasarius, va posar  any a la mort d'en Jeroni a 1883

A l'arbre veiem que va néixer dia 27 de maig de 1814 i mor dia 15 de desembre de 1889 al carrer dels Negríns


CRONOLOGIA

1857
27.07.1.857 Denuncia a en Picafort per pesca il·legal, tenia 43 anys. La va fer un carabiner  Manacor   del regne  de Mallorca companyia única   sec. 3a i demana opinió  al Batle de Santa Margalida.

Entre altres coses diu així; . . . Un veí de la vila anomenat Picafort,  s'entreté tant de dia com de nit a la pesca. Seguen així que m’han informat, que no és matriculat, i ha aconseguit  de la bondat,  que li concedissin una clau d’una de les casetes,  que hi ha a aquesta platja, de Santa Margalida, que són del Govern...

(En dona a pensar, que d’alguna manera feia feines per l’Ajuntament de Santa Margalida, més endavant sabem que tenia permís d’armes, a més queda clar que hi havia més d’una caseta).
Llorenç Fuster “patró” tenia 4 fills

1858
Padró municipal: Llorenç Fuster pescador i jornaler, i també tenia llicència d’armes, menejava una escopeta. (mas p 15)





  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2023/05/llorenc-fuster-quintana-de-mal-nom.html


ELS VIATGERS.

Tres el manco van passar  per dins Son Bauló, i dos es van perdre, bé el tercer és que anava en Vaixell. 

JOAN CORTADA

Joan Cortada, que va començar el viatge a l’Illa de Mallorca, dia 19 de juliol de 1845, va deixar escrit el seu pas, de Son Serra, Son Real, i Son Bauló anant cap Alcúdia. Es va perdre  dins els caminois, que travessaven el pinar. El podem considerar, com el primer viatger que va passar per Can Picafort.



 HERMAN ALEXANDER PAGENSTECHER

L’Alemany Herman Alexander PAGENSTECHER, va visitar Son Bauló, al final de la primavera de 1.865. Ell, i la comitiva que l’acompanyava, també es va perdre dins els pinars.  Fins que ajudat per l'habitant del bosc, que jo anomeno, EL CARBONER DE SON BAULÓ, varen poder resoldre la sortida.




ARXIDUC LLUÍS SALVADOR

Passat el Port d'Alcúdia, comença la ribera de “L'albufera” amb una platja d'arena anomenada Platja de Santa Margalida, on existiren abans tres bateries de costa: La bateria nova de s'Albufera, la bateria de Son Bauló, i la de Morell totes destruïdes actualment.

 Damunt una sortida de marès, es veu sa caseta anomenada Caseta d'en Barret, l'Estany de Son Bauló, i més lluny, les cases del predi d'aquest nom, no lluny de les quals, hi ha un ras amb els seus marges d'arena. A la seva esquerra hi ha algunes penyes i, a la dreta, el marès forma un turó fins a la casa del guaita.

Així ho va contar vist des del seu vaixell Nixe, era  l'any 1885.


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/11/es-carboner-de-son-baulo.html

EL CONTRABAN A SANTA  MARGALIDA


Un dels cultius més importa'ns al món de l'agricultura a Mallorca, era la vinya, tal com explica Bartomeu Pastor, però les crisis agràries a causa dels baixos preus va arribar molts d'anys abans de la fil·loxera  que ho va fer l'any 1891.

Aquesta llarga crisi va fer que molts de mallorquins haguessin d'emigrar per sobreviure. Alguns anaven a la península, a fer les Amèriques o a l'Alger.

Un d'ells era el més jove fill de la família Garau en Josep, hi va anar acompanyat de margalidans, entre altres missatgers seus de les terres de s'Hort d'en Degollat com era Martí Mascaró i Sansó i Joana Aina Fornes i Tauler, pares nin conegut  Joan. 



JOSEP  GARAU TOUS

Encara que figurava com a llaurador, segons consta als escrits, compartia aquesta feina amb la de comerciant. Solien aprofitar el viatge per exportar productes del camp i de tornada duen per suplir necessitats com el tabac (contraban) o d’altres. Per això a la tornada feia falta una xarxa de “jornalers” que anava des de la vigilància, la descarrega, i el transport  i emmagatzematge tot amb els ulls grossos dels carabiners, que de tant en tant havien de fer alguna aprensió,  com una documentada a   1879.

 

A l’Alger (que era de França) hi havia emigrants mallorquins per qüestions econòmiques o de negocis. Josep  hi tenia un negoci de fabricació artesanal  de tabac. Més endavant va llogar i al final comprar la fàbrica de tabacs BACRI. Fabricava just per la demanda que tenia, als compradors les hi cobrava el 50% per anticipat i la resta a la tornada.


El contraban era tan important econòmicament, que molts de jornalers  i pagesos guanyaven molt més amb una nit transportant i amagant la mercaderia que amb un mes  de feina. 

Aquesta activitat que quasi era quotidiana,  era el secret més ben guardat. Tothom participava, però ningú en parlava,  i tothom se n'alimentava. 

La sequera, el canvi d'activitat agrícola per l'abandonament de la vinya, impulsa nous cultius. L'ametller, la figuera, molt importat per engreixar el matancer,  o la  patata, a terres de regadiu, com Muro i sa Pobla o Campos.

Els nou-rics necessitaven un lloc on diferenciar-se de la classe jornalera.

Aquesta és la massa mare, per la creació d'una Colònia d'estiuejants, els nou-rics. 

Ara veurem com va començar.


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2015/09/blog-post.html


EL METGE GARAU  


Va edificar la primera casa, allà on havia viscut, en Llorenç Fuster, (de mal nom Picafort). Era una caseta discreta, per passar els mesos d’estiu, (per tant, va ser el primer estiuejant)  i segons pareix, ho va fer per motius de salut.  

Aquesta casa estava, a la punta que més entre dins la mar, coneguda com la punta del llamp, i on les roques són  la part més alta amunt el nivell de la mar,  amb la millor vista,  per les dues bandes de la badia d’Alcúdia. (Avui en dia coneguda com a Ca Ses Monges).

 A la dreta  tènia a la vista, s’arenal  de Santa Margalida, Muro, el Port d’Alcúdia fins al cap de Menorca. A l’esquerra  les roques fins a la  platja de Son Bauló, la punta dels fenicis, les Illes dels Porros, Son Real, Son Serra de Marina, Betlem, i fins al cap de Farrutx. 

La casa no era massa gran, i com era la primera estava envoltada de matoll. A la parcel·lació li tocaren 400 m² de solars, més 400 metres a veïnat, que va comprar el seu germà Josep, segons consta a l’escriptura del notari Pineda  que es va fer pública a 1.912 i a la que hem tingut accés. (Publicada a aquest mateix blog).

La casa de Joan Garau,  segons Gabriel Barceló de Muro,  ja hi era a 1.870.  En canvi, el vicari Parera, a la revista Sa Marjal,  diu que hi era a 1890.  El permís per crear la Colònia, i els plànols foren aprovats a  1.911, segons l’escriptura del notari Pineda.

QUI ERA EL METGE GARAU?

Va néixer a Santa Margalida l'any 1855.  Els seus pares eren Francesc Garau Carreras i  de Catalina Tous Estelrich. Tenia 6 germans: El més gran Francesc Josep, seguit de Bartomeu Júlia, els germans més petits foren: Pere Antoni, Antoni, i Josep.

Va anar a estudiar medicina a Madrid, a on més tard exercí de cirurgià  i de professor de medicina.

Va tornar a Mallorca, on va exercir de metge,i  va conèixer la propietària de Son Bauló, segurament per motius de la seva professió. Tal com va escriure Llorenç Vanrell, rector de Can Picafort, "va construir la casa, per una concessió dels propietaris". Va decidir passar llargues temporades, a on més endavant seria conegut, com la Colònia de Can Picafort. Mentre seguia exercint de metge a Palma i és de suposar que a santa Margalida on tenia la família.

Dia 30 de desembre de 1898  surt al diari  la nominació com a  metge de Santa Margalida (tenia 43 anys).

Estava cassat amb  Isabel Maria Ribàs Fluxa, i  tingueren una filla:  Isabel Maria Garau  Ribàs

Vivien al carrer Passeig de es Pouàs, número 23, a on avui és la casa de l’Ajuntament de Santa Margalida, per cessió  de la seva Filla Isabel.     

Dia 26 de setembre de 1894, és nomenat president  del Partit  Lliberal Fusionista,  amb una  reorganització d'aquest. Abans havia estat regidor de l’Ajuntament, i  Jutge municipal. Crida l’atenció, que les persones que l’acompanyaven a la llista, com a vocals, figurava el batle Bernat Fluxa, així com exbatles i regidors, comerciants i propietaris de la seva confiança.

També entre els vocals,  hi figura Pere Joan Estelrich, que era manescal, i que va comprar durant, els primers anys, dos solars a Can Picafort,  veïnat del seu germà, Pep Garau, en total sis solars junts. 

Felicià Fuster Miro, exregidor i industrial, que era el pare de la saga dels Felicianos,  També va comprar  un solar  ben a prop del seu. A més de la coincidència que el Pobler Miquel Socias Caimari, polític Lliberal i molt influent, va comprar un solar de 300 m²  que va construir on tenia la caseta en Barret, va ser la segona edificació de la Colònia.

L'any 1898, Guillem Santandreu,  que també fou regidor  pel partit fusionista, també figurava de propietari, del solar  número 37,  l'any 1912.  

La coincidència, en què els primers propietaris,  eren del mateix partit,  m'ha fet obri una línia d’investigació  molt innovadora, amb els començaments de Can Picafort que haurem de seguir investigant.


La família Garau i Ribas, era una família, benestant del poble, ii molt influent, també va aportar béns, per causes religioses (als frares, a les monges) i la seva casa  és actualment la  casa consistorial de Santa Margalida. Fou en realitat el fundador de Can Picafort,  tant com a primer estiuejant, com per imposar el nom, en vers de Son Bauló. Ells sempre es referien, al nom de la seva casa, amb el mal nom de l'anterior ocupant de la barraca.




PARTIT LLIBERAL A SANTA MARGALIDA

 EL PARTIT LLIBERAL  FUSIONISTA A SANTA MARGALIDA

 Segons notícies de l'època.

 Dia 26 de setembre de 1894, "El Liberal Palmesano", periòdic liberal-dinàstic, deia que els nombrosos amics que tenen a Santa Margalida s'han reunit en junta general per reorganitzar la junta directiva d'aquest partit, essent constituïda d'aquesta manera:

 President; Joan Garau i Tous, metge i exregidor i exjutge municipal;

 Vicepresident Martí Domingo Ferrà i Fluixà, exjutge municipal i regidor.

 Vocals: Bernat Fluixà, batle; Rafel Planes exbatle; Miquel Ribes regidor; Joan Ordines i Pastor exregidor; Marti Ribes jutge suplent; Damià Perelló jutge municipal i exbatle; Pere Calafat fiscal i exbatle; Joan Reus propietari; Joan Garau propietari; Salvador Pinya comerciant; Cristòfol Teuler regidor; Josep Ribes exregidor; Felicià Fuster i Miró exregidor i industrial; Miquel Roca exregidor; Joan Planes i March propietari; Antoni Ordines propietari; Pere Malondra exregidor; Pere-Joan Estelrich manescal, i Francesc Garau propietari. És de suposar un triomf en les següents campanyes electorals.

 ...

 REGIDORS DEL PARTIT FUSIONISTA

 Durant l'any 1898, "L'Última Hora" va publicar aquestes notícies referents a Santa Margalida: dia 30 de gener diu que han dimitit 4 regidors i el secretari de l'Ajuntament, del partit conservador. Són reemplaçats per Martí Domingo Ferrà, Josep Ribes i Guillem Santandreu, del partit fusionista.

*Ramon Rosselló Vaquer. Documents per la història de Santa Margalida.


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2023/06/juan-antoni-garau-tous-fundador-de-can.html


MIQUEL SOCIAS CAIMARI

 Joana Socias , era germana de Miquel Socias de sa Pobla. De la potentada família de Can Socias enfrontada políticament a la família de Can Verdal (Un era dels Liberals i l’altre del partit  Conservador). 

Gràcies a l'excel·lent investigació,  de Pere Antoni Mateu Caldes, que ens ha servit per apropar-nos, a la família de Can Socias Fidelitat Liberal, publicat a partir de la pàgina 175,  a les VII Jornades Estudis Locals, de sa Pobla.

Mira per on, estirant el fil he topat, amb qui va ser el segon propietari. I el primer empresari, de Can Picafort.  Un home que no tenia res impossible, i sempre aconseguia el que es proposava.  Després de llegir el que sabem d'ell, estaràs d'acord  amb mi que va ser molt important, perquè la Colònia  de Can Picafort, prengués la força. 


Miquel Socias Caimari, de jove s'afilià a la Unió Liberal, més tard  Partit Liberal (Fusionista), havia tingut com home de confiança  i  també com a cuiner a Vicenç Mandilego , d’Andratx.   Vicenç acompanyava a nen Miquel, tant fos com a governador Civil, o com altres càrrecs,  tant a Espanya com a l’exterior.  Fou governador Civil Filipines  a Lingayén Pangasinan. Va cèsar en el càrrec dia  23 abril de 1885.  Una vegada acabada aquesta etapa, Vicenç  regenta una fonda a sa Pobla,  i més tard  a Alcúdia, on és ara el Restaurant Miramar a Port d’Alcúdia. 



  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2023/09/miquel-socias-caimari-primer-empresari.html


VICENÇ MANDILEGO

 Miquel Socias,  va comprar un solar de 300 metres,   enfront de l’entrada de l'antic Mollet. Allà construïren una fonda que tenia a dotze habitacions i que regentava Vicenç Mandilego. Als voltants d’aquest solar és on  hi havia la casseta de Barret temps enrere.

Així que fou el primer Bar, el primer restaurant, i el primer establiment  hoteler, a un lloc, on encara només hi havia una  casa, la del Metge Garau.   Ben davant, les roques  protegien la mar dels temporals, a manera d'un petit Mollet natural. Vicenç  va aprofitar aquest, igual que abans ho va fer en Barret, per  tenir-hi el llaüt, a resguard de les ones.   Anys més tard,   va fer un pontet, per tenir-lo a resguard, i fins i tot  un viver on dipositar,  la  llagosta pescada, sempre  banyada per  l’aigua de la mar.   A la part de darrere  la fonda, tenia un solar o  corral, on criava l’aviram  per les necessitats alimentàries  del restaurant. Vicenç es convertí així,  en el primer resident tot l’any, a  Can Picafort.

Curiosament, els dos primers inversors de Can Picafort, pertanyien al mateix partit polític. Miquel,  tal com  veurem,  va ser una figura molt important, tant en l'àmbit local com Nacional. Joan Garau, el fundador de Can Picafort, també  era president del mateix Partit Polític a Santa Margalida.  A més,  entre els  primers Picaforter,  també eren membres de les Juntes directives, a la Vila, i a Sa Pobla. (En tenir més informació, podré confirmar si va passar el mateix, amb les persones de Petra i Muro, no crec que vagi massa errat, si dic que alguns eren companys del mateix partit  també)


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2023/11/vicenc-mandilego-roca-la-familia.html


L'ESCRIPTURA DEL NOTARI PINEDA

Un jovenet de 26 anys, va tenir la idea de treure profit, a les terres de la part  que era més Erm, desolada, i a més inhabitable,  i sense quasi vegetació, per  fer-hi una Colònia arran de la mar, que era una pedrera de marès en potencia. Està demostrat, va tenir èxit.

Segons descriu el notari Pineda: El senyor Lluís Josep Antonio Cardell Arias, Era el propietari del Predi de Son Bauló, més una franja de Santa Eulàlia,  juntament amb la seva mare Dolors Arias Garcia.

A 1.889, havien acceptat l'herència d’un germà que també nomia Lluís,  i l'herència de Carmèn Vanrell Segui, que desconec si hi havia parentesc.  CARMEN VANRELL  fou la propietària  de Son Bauló, anys abans que comences  a urbanitzar-se. 

Els Plànols per establir  la Colònia, s’havien aprovat dia 2 de juny de 1911, per Obres públiques de les Balears i autoritzats  pel Govern Civil. (El governador era Agustín de la Serna, que a la vegada havia sigut nomenat  pel president del Govern, JOSE CANALEJAS 1910/1912,  durant el regnat constitucionalista d'Alfons XIII).

Podem pensar que només  sol·licitaren per 50 solars, que segons l’escriptura, anaven des  del clot de l'aigua dolça, fins al Clot de l'alga.  És a dir, evitaren la platja  i s’establiren d’amunt les roques, que convertiren en pedrera,  per construir les seves casetes.  Enumeraren a partir  del que és el port,  amb el número 1, fins a es  Caló (Clot de l'alga). Més endavant  s’aprovaria una segona ampliació enumerada a partir de 100. No tinc informació,  si  del 50 al 100  també ho feren a la primera fase, en tot cas seria a partir des del Caló, anat cap al torrent de Son Bauló.  Si algú ens aporta proves ho posarem.

És probable que fos una manera  de legalitzar les construccions, que segons els distints relats ja hi havia  casetes construïdes, abans d'aquest any, però ho veig mal de fer sense planificació anterior. De fet, segons diu D ANTONI MAS   al llibret “Qui era en Picafort?”  a l’Ajuntament no hi ha constància de permisos d’obres fins als anys 30.

Segons escriu, D BARTOMEU PASTOR SUREDA a  LES COLÒNIES DE MALLORCA DE MITJAN SEGLE XIX. Una llei de 3 de juny de 1818 proposava  que es poguessin crear colònies agrícoles, que tingueren una funció útil en el seu moment. 100 anys després aquesta llei servi  per crear colònies de pescadors o d’estiuejants com ara la de son Bauló.

Dia 16 de gener  de 1912, (8 mesos després  de l’aprovació dels plànols  de la colònia)  es fa aquesta escriptura, per valor de  450 pessetes  els dos solars. Diu el notari Pineda que dia 12.09.1911 ja s’havia fet la d'una venda d'un solar  a  D Guillem Santandreu Amengual, secretari de l’Ajuntament si no vaig malament.

El preu  fou de 225 pessetes per solar.  Anys més tard  1925, 1931, els solars de segona línia de mar es vengueren a 50 pessetes cada un. El que dona  a entendre, que si no tenien la mar davant no valien res.

CONDICIONS VENDA DELS SOLARS

 1a. La situació dels solars s'ajustarà en la mesura del possible, al plànol de la Colònia aixecat a aquest efecte.

2a. La mida superficial de cada solar és de deu metres de façana, per vint metres de fons, poc més o menys.

3a. El comprador de cada solar, tindrà dret a construir una terrassa a la part de la façana que dona  a la mar, la qual no podrà tenir més amplada que la del solar, ni podrà avançar més de cinc metres d'aquell, per cap motiu podrà destinar aquesta superfície a una altra cosa que no sigui terrassa.

4a. Per anar a la Colònia, s'haurà d'utilitzar el camí que des de Santa Margalida,  condueix  directament a la mar, travessant Son Bauló, i acaba molt a prop del punt anomenat vulgarment És Caló.

5a. Si es destinés una part de cada solar a hort o jardí, el propietari del no tindrà dret a reclamar res, per al mal que el bestiar del predi Son Bauló ocasioni a aquells.

6a. Queda terminantment prohibit, als propietaris i qualsevol altres persones, que ocupin els solars o cases que hi construeixin, tenir en llibertat gossos de caça o d'altres races que puguin perjudicar la caça.

7a. En la venda dels solars, no quedarà comprès l'alou domini directe amb els drets inherents de tanteig,”landemio” i retracte, ja que queden reservats al venedor i al seu “apoderant” i als seus successors, quins en les “ene generacions” de cada finca, solar o porcions d'ells, percebin el “landemio” en la forma corresponent, entenent-se que tots aquests drets, afectaran no només els solars venuts sinó, també els edificis que s'hi construeixin.

8a. Les despeses d'aquesta escriptura, fins i tot la matriu i les d'una còpia simple per a ús del venedor són a compte del comprador.

  

Per llegir més pitja l'enllaç

https://pincelladesdetotselscolors.blogspot.com/2022/06/foto-fitxa-que-dluis-pineda-el-notari.html

L'0RATORI. El document.

A la Colònia i Predi de Son Bauló, situada al terme parroquial de Santa Margalida, a quatre d'agost de mil nou-cents divuit, l'infrascrit rector d'aquesta, D Francisco Mora i Lliteras, acompanyat del Reverend. Coadjutor, D Miquel Riutort, Prevere. En virtut de la delegació del Reverendíssim Sr. Bisbe d'aquesta Diòcesi, Dr. Rigobert Domènech i Valls, va procedir a la solemne benedicció de l'Oratori Públic, edificat en aquesta Colònia, per la Pietat i almoines dels estiuejants en aquell caseriu, secundades per l'actual propietari del referit predi D Lluís J Cardell. Qui per a aquell objecte va donar generosament el solar que ocupa l'enunciat Oratori.

Per voluntat unànime dels donants, que majoritàriament, com a testimonis signen la present acta, queda dedicat al misteri de l'Assumpció de la Mare de Déu Santíssima, a qui tindrà per titular i Advocada especial, i sota la protecció i defensa, dels quals es posa el referit Caseriu.

Actuaren de padrins, en la solemne benedicció, els nens Joan Amengual i Ribàs i Maria dels Dolors Cardell i Mir. Seguidament, es va procedir a la benedicció d'una campana, donatiu del Sr. D Gabriel Carrió, i per últimes dues figures de Sant Gaietà i Sant Andreu, de les quals van ser respectivament padrins: Gabriel Mas i Marimon i Catalina Barceló i Mas, i Miquel Segura i Catalina Pico, aquests dos últims quadres donatiu de la Sra. Maria Duran vídua d'Estelrich.

Havent apadrinat l'esmentat quadre del Crucifix, Cristòfol Ramis i Oliver, i Catalina Soler i Quetglas. I com a testimoni, i per a perpètua memòria de la Pietat i generositat de les famílies donants, i satisfacció d'aquestes, estenc la present acta, que signen els presents a aquesta acta, del qual certifico.

Signen entre altres: Miquel Riutort, Prevere. Lluís J Cardell, Gabriel Carrió, Antonio Oliver, Joan Calvo, Antonio Sales, Joan Barceló, Joan Piña, Joan Marimon, Joan Massanet Moragues, Llorenç Ordinas, Felicia Fuster Nicolau.




ELS PRIMERS PROPIETARIS A L'ANY 1921

PROPIETARIS DE CASES D'ESTIUEX A CAN PICAFORT.

 

  N     PROPIETARI                          RESIDENCIA      SUPERFICIE (m²)

1      Ballester Vallespir, Antoni       Muro                             120

2        Barceló Comas, Llorenç        Muro                             200

3       Campaner Carrió, Francesc    Muro                           200

4        Cladera Brotat, Rafel             Muro                            400

5       Gamundi Fornari, Gabriel       Muro                          100

6        Julià Ramis, Joan                   Muro                             200

7         Marimon Serra, Joan             Muro                            160

8         Miró Pomar, Pere                  Muro                             230

9         Mulet, Isabel                          Muro                             200

10       Oliver Carrió, Antoni            Muro                             240

11       Palau Muntaner, Gabriel       Muro                            200

12       Picó, Jaume                           Muro                              100

13        Piña Pomar, Joan                  Muro                             160

14        Ramis Miquel, Joan             Muro                             200

15        Ramis, Montserrat                Muro                            240

16        Serra Palau, Jaume               Muro                           120


17        Aguiló, Josep                         Petra                            100

18         Bonnin, Josep                       Petra                            160

19         Calvó, Joan                            Petra                          100

20         Vicens (?) Llobera, Bernat     Petra                         160


21       Pastor, Antoni                          Sa Pobla                     200

22        Serra, Joan                               Sa Pobla                    100

23         Socias Caimari, Joana           Sa Pobla                     300


24         Estelrich Ribas, Pere J                    S Margalida     200

25        Fuster Molinas, Felicià                   S Margalida       180

26         Muntaner Malonda, Bàrbara       S Margalida       200

27        Oliver Bibiloni, Mateu, i germans S Margalida       200

28        Ribas Fluxà, Isabel Maria               S Margalida      400

29        Riutort Oliver. Miquel                    S Margalida       200

 

Font: Registre fiscal d'edificis i solars. Font: AMSM 1889 Tom 7 (1921). Fulls 1273-1302.


  Per llegir més pitja l'enllaç

https://canpicafortprimersanys.blogspot.com/2023/09/propietaris-de-cases-estiueg-can.html



AGRAÏMENTS

Moltes gràcies a tots per la vostra assistència a aquest acte.

Gràcies a l'Obra cultural per organitzar aquesta xerrada i al consistori per al seu suport i per cedir l'espai.

Gràcies també a les persones que m'han facilitat informació no els anomeno a tots perquè la llista és gran i va  en augment. Per part dels historiadors Antoni Mas de la vila, Tomeu Pastor de Maria i Xisco Bergas. A Pere Antoni Mateu  per documentar la història de Miquel Sòcies i la de Vicenç Mandilego a sa Pobla

Als descendents de la família Garau, Francisca Munar per donar-me accés al seu arxiu fotogràfic, i altres descendents per les informacions. La Família Mandilego especialment na Maria i en Joan per la informació  de la seva família i documentació fotogràfica

Part de la informació recollida a la Revista Can Picafort, gràcies al director Fèlix Estelrich, E.P.D, i a Nicolau Pons.  A la revista sa Plaça per difondre part de la informació. Sense oblidar  informacions del Vicari Pararà a sa Marjal. Llorenç Vanrell per als seus escrits, al pare Francesc March, Guillem Cantallops. Gabriel Barceló a la Guia de Can Picafort, Ramon Rosselló Vaquer del llibre Documents per la història de Santa Margalida i tants d'altres que ha deixat escrits les seves vivències  tals com Josep Mascaro Pasarius, l'Arxiduc, i els visitants  Joan Cortada  i Alexandrer Henrich Pagenstencher, o anys més tard na Conxa Alòs per la seva novel·la, contant aspectes i personatges reals de la seva època

A Miquel Àngel Sastre i a l'arxiu municipal per facilitar l'accés a  les  publicacions.

També a un parell de Tesis universitàries  de Can Picafort tals com na Maria A Cifre, Alfred Bosch entre d'altres.

Bé i als que no he anomenat  també, que sou molts que aneu descobrint detalls  a treves de missatges, fotos o escrits  que donen forma completa al relat.


DOCUMENTS



















***

FOTOS DE LA CONFERENCIA AL CLUB NAUTIC DE CAN PICAFORT.

















































Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA RESIDENCIA DE CAN PICAFORT

AL ROJO VIVO

JOSEP GARAU TOUS. Un Margalidá, de finals del segle XIX.